Data Communication & Networking (Part 2)

code-img

Short Answer Questions Data Communication & Networking (Part 2):

1. Explain different resources shared by computer network.

Ans: Different resources shared by computer network are as follows:

a. Data: Data sharing is the feature of network in which same data is shared with multiple application or users.

b. Application: Application sharing is the process in which application programs or a desktop of user is shared with remote members connected in networks.

c. Hardware: We can share hardware devices like printer, scanner, CD-Rom drive, harddrive and so on.

d. Software: We share software which are present in the server or other computers.

2. What are the different services provided by the computer network?

Ans: The different services provided by the computer network are :

  • File services
  • Print services
  • Message services
  • Application services.
  • Data base services.

3. Write any two advantages and disadvantages of computer network?

Ans: The two advantages of computer network are:

  • It can share hardware devices like printer, scanner, hard disk etc.
  • It supports centralized administration.

The two disadvantage of computer network are :

  • Cybercrime are originated from computer network.
  • Skilled manpower is required to manage and operate computer network.

4. Write any two advantages and two disadvantages of LAN.

Ans: The two advantages of LAN are:

  • It is easy to setup.
  • Each and every computer on a LAN is assigned with a MAC address.

The two disadvantages of LAN are:

  • LAN is limited to very small area.
  • Central server failure can bring down entire network.

5. Write any two advantages and two disadvantages of MAN.

Ans: The two advantages of MAN are:

  • The speed of data transmission can be upto 1000 Mbps due to the use of fiber optics cable.
  • Data can be easily managed into a centralized manner.

The two disadvantages of MAN are:

  • Due to the use of fiber optic cable, it becomes costlier.
  • It is complex to establish , manage and provide security.

6. Write any two advantages and disadvantages of WAN.

Ans: The two advantages of WAN are:

  • It covers large geographical areas than LAN and MAN.
  • With the help of IOT(Internet of things) and new LAN technologies messages are being transmitted very fast.

The two disadvantages of WAN are:

  • Initial setup cost is very high.
  • Firewall and Antivirus are the compulsory software required in WAN to avoid hackers and viruses.

7. Difference between LAN, MAN, WAN.

LANMANWAN
LAN stands for local area network.MAN stands for metropolitan area network.WAN stands for wide area network.
Operates in small areas such as school.Operates in large areas such as city.Operates in large areas such as country.
Transmission speed of LAN is high.Transmission speed of MAN is average.Transmission speed of WAN is low.

8. Differentiate between client/server and peer-to-peer computer network architecture.

Client/ ServerPeer-to-Peer
It is a type of network model where at least one computer is designed as a server and other computer on the network is called client.It is a type of network model where all the computers have equal responsibilities on the network.
It is reliable and data is secure.It is not reliable and data may be at high risk.

9. Explain centralized computer network with its advantages and disadvantages.

Ans: A centralized network is a network in which a central host computer performs data processing and storage on behalf of clients. Linux and Unix operating system is used in centralized network.

The advantages of centralized computer network are:

  • A single server is quick and easy to manage.
  • Adding and removing clients and other servers is very easy.

The disadvantages of centralized computer network are:

  • The whole network depends upon the single server.
  • Everything is stored in the central server computer.

10. Differentiate between bounded and unbounded transmission media.

Bounded Transmission MediaUnbounded Transmission Media
The media which uses cable or wire to transfer data and information.The media which transfer data in the form of electromagnetic wave .
Data need to travel through closed path.Data can travel freely in a air medium.

11. Define fiber optics cable.

Ans: Fiber optic cable is one of the costlier cables used in data communication which uses light to carry a data signal through the cable.

12. Differentiate between Microwave and infrared transmission media.

Ans: The difference between microwave and infrared transmission media are:

MicrowaveInfrared
It is a line of sight communication technology.It is not visible to human eye.
used to connect two networks within the city.used in remote control of television.

13. Explain why satellites are placed at geostationary orbits.

Ans: Satellites are placed at geostationary orbits because it rotates in synchronization the earth and hence look stationary from any point on the earth so that data can be transferred easily.

14. What is media connector? Explain different media connectors for different cables.

Ans: Media Connectors is a device that facilitates the connection of computers and other devices to a network.

BNCUsed with coaxial cable
Rj-45Used in UTP cables
STUsed in fiber optic cable

15. Differentiate between HUB and Switch.

Ans: The difference between HUB and SWITCH are:

HUBSWITCH
It is cheaper than switchIt is more expensive than hub
It transmits data slower than switch.It transmits data faster than hub.
A hub is a node that broadcasts data to every computer connected in a network.The device that connects two dissimilar networks is called switch.

16. Write about gateway and router.

Ans: Gateway is a network connectivity device that interconnects two networks having dissimilar communication protocol.

Router is a network connectivity device that joins multiple wired or wireless network together.

17. Explain the work of repeater, modem and multiplexer.

Ans: The work of repeater is to increase the length of network by amplifying weak signals. The work of modem is to translate digital signal into analog and vice versa. The work of multiplexer is to send multiple signals across single transmission medium.

18. Write any two advantage and two disadvantage of bus topology.

Ans: The two advantage of bus topology are:

  • It is cost effective and cable required is least compared to other network topology.
  • It is easy to expand network.

The two disadvantage of bus topology are:

  • Break in a main cable will shutdown the whole system.
  • Increase in node will decrease the performance.

19. Write any two advantage and two disadvantage of star topology.

Ans: The two advantage of star topology are:

  • It provides fast performance and low network traffic.
  • The failure of one node does not affect the rest of the nodes.

The disadvantage of star topology are:

  • Hub or more wires are required so costlier.
  • When hub fails whole system shutdown.

20. Write two advantages and disadvantages of ring topology.

Ans: The advantages of ring topology are:

  • Each computer gets equal opportunity to access the network resources.
  • Transmitting network is not affected by high traffic or by adding more nodes.

The disadvantages of ring topology are:

  • Adding or deleting the computers disturbs the network activity.
  • Failure of one computer disturbs the whole network.

21. Explain TCP/IP, FTP and HTTP protocols.

Ans: TCP/IP stands for transmission control protocol/ Internet Protocol. It is responsible for verifying the correct delivery of data between the computers and internet protocol is responsible for moving packet of data from node to node.

FTP stands for file transfer protocol. It is responsible for transferring files or programs in the internet. FTP is also responsible for uploading and downloading files in internet.

HTTP stands for hypertext transfer protocol. It is responsible for performing communication between the web browser and the web server. The clients sends a request through browser and server responds to the request.

22. What are the difference between SMTP and POP protocols?

Ans: The difference between SMTP and POP are :

SMTPPOP
It is used to send and receive emails.It is used to extracts and receives emails from a remote mail server for access by the host machine.
It is responsible for the transmission of e-mail messages.It is responsible to retrieve email messages from email server.

23. Differentiate between internet and Intranet.

InternetIntranet
Internet is the largest computer network that connects millions of computers around the world.Intranet is the private computer network that uses the internet protocol securely share any part of information of an organization.
It is open to all the users.It is only used by the employee of the owned organization.

24. Differentiate between Email and Efax.

EmailEfax
It stands for electronic mailIt stands for electronic fax
Email address is required.Fax number is required.

Facebook Comments Box

Read This

Scroll to Top