Very short answer questions of Ethical & Social Issues In ICT :
1. What is meant by digital citizen?
Ans: Digital citizen refers to the responsible use of technology by anyone who uses computers , the internet and digital devices to engage with society or individual.
2. What is digital footprint?
Ans: A digital footprint is a data that is left behind when users have been online. It includes photos, social media posts and words shared on the internet.
3. What is IT policy?
Ans: IT policy refers to the set of rules and regulations guidelines and procedures that an organizations or person should follow to use information technology.
4. What is the main vision of IT policy of Nepal?
Ans: The main vision of IT policy of Nepal is to transform Nepal into an information and knowledge based society and economy.
5. What is the mission of IT policy of Nepal?
Ans: The mission of IT policy of nepal is to create conditions for the intensified development and growth of ICT sector as a key driver for nepal’s sustinable development and poverty reduction strategies.
6. What do you mean by electronic transaction?
Ans: Electronic transaction is the transaction of electronic records by using any types of electronic means.
7. When was the electronic transaction act introduced in Nepal?
Ans: Electronic transaction act was introduced in Nepal in 22nd Mangsir 2063 B.S( 8th of December 2006 A.D).
8. What is social Media?
Ans: Social Media is the online platform where user can share ideas, information and contents. eg. Facebook, twitter, Instagram etc.
9. What is meant by Malicious Apps?
Ans: Malicious apps are software which are designed to harm the devices after it is installed in the device.
10. What is malware?
Ans: Malware is the kind of harmful computer program/code that is planned to cause undesired effects to damage a system. eg. virus, worms etc.
11. What is hacking?
Ans: Hacking refers to the act of identifying and exploiting weaknesses in computer systems or networks to gain unauthorized access, often for malicious purposes such as stealing data, causing damage.
12. What is cyber bullying?
Ans: Cyberbullying is the use of internet technology to embarrass, harass or threaten someone by sending rude comments, aggressive texts, messages hampering the mental behavior of the person.
13. Define cyber ethics?
Ans: Cyber ethics / computer ethics is the set of moral principles or code of conducts that regulates the use of computer systematically without making harm to other users.
Short Answer questions:
1. What is digital footprint? Explain its type.
Ans: Digital footprint is a trace of data that is created while using the internet. It includes the site we visit, emails we sent. There are two types of digital foot print. They are
-active digital foot print: If the user knows that they are sharing the information then we called it as active digital foot print.eg posting on facebook.
-passive digital foot: If the information are collected without the user knowledge then we called it as a passive digital footprint.eg website that install cookies in out device.
2. Write any four objectives of IT policy of Nepal?
Ans: The four objectives of It policy of Nepal are:
- To empower and facilitate Nepal’s participation in the global knowledge society.
- To create an innovative, market responsive, highly competitive and well regulated ICT industry.
- To promote the use of free and open source software as well as software development for government agencies.
- To conserve natural resources and safeguard Nepal’s heritage using ICT tools.
3. List any four strategies of IT policy?
Ans: The four strategies of IT policy are:
- Human Resource Development.
- ICT Education, Research, & Development.
- Access, Media and Content.
- ICT in Agriculture, Health, Tourism.
4. How is National Information and Communication Technology Policy 2072 implemented in Nepal?
Ans: National Information and Communication Technology Policy 2072 is implemented in Nepal by forming steering committee of 12 members. The chairperson will be Hon. Minister of information and Communication Technology. The other will be member from national planning commission, ministry of education, health, agriculture, finance, local development and soon.
5. Write any four objective of electronic transaction act 2063.
Ans: The objective of electronic transaction act are :
- To make legal provision for authentication and regulation of electronic data.
- To make a reliable data generation, communication and transmission.
- To make a secured and authentic means of electronic communication.
- To regulate all the relating matters of electronic transactions.
6. Write any four opportunities of social media?
Ans: The four opportunities of social media are as follows:
- It helps us to share anything around us.
- It helps us to do business and marketing.
- It helps for learning and personal development.
- It helps to show our creativity and self expression.
7. Explain any two threats in social media?
Ans: The two threats in social media are as follows:
- Personal data and privacy can be easily hacked and shared on the internet.
- It will decrease the creativity and efficiency of the people.
- It spreads false or unreliable information.
- Many health issues can occur.
8. What are the methods an attackers uses to launch, after data collection? Explain any two.
Ans: There are different methods an attackers uses to launch, after data collection. They are Phishing, Spread malware, data breach.
- phishing: Attackers can collect social media information and the send emails to trick users so that they can collect sensitive data and instructing the recipient to send money.
- Spread Malware: Attackers create website which seems to be legal so that user download it and put their account information .
9. When was the Electronic Transaction Act- 2063 (ETA-2063) had been approved by the government of Nepal?
Ans: The Electronic Transaction Act- 2063 (ETA-2063) had been approved by the government of Nepal in 22 mangsir 2063 (December 8 2006).
10. Write any four commandments of computer ethics.
Ans: The four commandments of computer ethics are:
- Do not use computer to harm other people.
- Do not use a computer to publish fake information.
- Do not destroy or delete the records of other people.
- Do not use computer to steal someone’s privacy.
11. Write about dos and don’ts of cyber ethics.
Dos | Don’ts |
Do use computer for doing school works. | Don’t copy everything as it is from internet. |
Do use internet to communicate with friends and family. | Don’t use internet to communicate with strangers. |